Dette indhold er sponsoreret
Skægkræ er et almindeligt skadedyr, som gennem de seneste par år har fundet sig til rette i de danske hjem. Skægkræ er ikke direkte farlige, men de kan gøre skade på forskellige ting i hjemmet, og de er uhygiejniske at have. De er desuden svære at komme af med igen, så læs med her for bekæmpelse af skægkræ og andre relevante informationer om de små insekter.
1. Rengøring – bekæmp de små insekter med en god gammeldags rengøring. Støvsugning er en af de mest effektive måder at skille sig af med skægkræ, men husk at tømme støvsugerposen efter brug, så de ikke kravler ud igen.
2. Temperatur – skægkræ har fortrukne temperaturer, de lever bedst under. De trives ikke i miljøer under 16 grader og over 30 grader, så forsøg at tage hensyn til dette.
3. Skadedyrsbekæmper – i visse tilfælde er det nødvendigt at tage kontakt til en skadedyrsbekæmper, for at slippe af med skægkræ.
Hvordan ser en skægkræ ud?
En skægkræ er typisk 15-19 mm lang, og kan genkendes på dens lange haletråde. Den er mørk grå og har lange antenner. Skægkræ har desuden ‘behåring’ på hovedet, som adskiller den fra sølvfisken. Skægkræ kan leve i længere tid, end man måske regner med – nemlig helt op til 7 år. I de 7 år formerer skægkræ sig, så det kan altså ende med mange skægkræ, såfremt man ikke sørger for at bekæmpe dem.
Hvad er forskellen på en skægkræ og en sølvfisk?
Det kan være svært at adskille skægkræ og sølvfisk, men der er nogle faktorer, som man kan genkende dem på. For det første er skægkræ ofte større end sølvfisk, som “kun” bliver op til 1 cm lang. Skægkræ har dertil længere haletråde, ligesom de har behåring på hovedet og er mørkere end sølvfisk. Skægkræ kan desuden kravle på lodrette flader i modsætning til sølvfisk, som kun kan kravle på vandrette flader.
Hvorfor kommer skægkræ i boligen?
Skægkræ kommer typisk ind i boligen, fordi de leder efter mad. Skægkræ er små, og derfor kan de let komme ind gennem revner omkring vinduer, døre eller andre åbninger. Når skægkræ først har fundet vej ind i en bolig, vil de ofte blive boende derinde – især hvis der er mad til dem. Det kan være alt fra brødkrummer til affaldsprodukter som frugtskaller eller grøntsager, så sørg for at holde køkkenet rent for små madrester. Skægkræ kan desuden lide tørre materialer såsom bøger, hvorfor de kan være en særlig pestilens for eksempelvis biblioteker.
For at bekæmpe skægkræ i hjemmet, bør man først og fremmest gennemføre en grundig rengøring. Brug en fugtig klud til at tørre støvede overflader og støvsug alle steder, hvor skægkræ kan gemme sig.