Hvad enten du skal have lagt et nyt tag med undertag, skal have udskiftet dit gamle undertag, eller have lagt et nyt undertag under en eksisterende tagbelægning, så kan du med fordel læse med videre her på siden.
Vi gennemgår alt det væsentligste om et nyt undertag, herunder typer, formål og fordele ved et undertag, samt på priser og hvordan du finder frem, til de bedste og billigste tilbud på et nyt undertag.
Du kan også få tilbud på et nyt undertag allerede nu, ved at indsende din opgavebeskrivelse til 3byggetilbud.dk. Så snart din opgavebeskrivelse er modtaget, vil du inden for kun tre dage, modtage tre helt gratis og uforpligtende tilbud på et nyt undertag.
Få 3 gratis tilbud på 3byggetilbud.dk
Pris på nyt undertag
Prisen på et nyt undertag vil variere, da den afhænger af flere faktorer. Det vil ikke mindst være typen af undertag, samt opgavens generelle kompleksitet, men også flere andre faktorer, der vil have særlig afgørende indflydelse på prisen. Almindeligvis koster et nyt undertag mellem 200-400 kr. pr. m2.
Afgørende faktorer for prisen:
- Typen af undertag – Der er prisforskel på det forskellige typer af undertag, og hvor et fast undertag er det dyreste, efterfulgt af et middelfast undertag, og endeligt et let undertag, der er den billigste type undertag.
- Størrelsen på taget – Størrelsen på dit tag der skal have et nyt undertag, vil i sagens natur være meget afgørende for den endelige pris. Jo flere m2 nyt undertag, jo højere bliver den endelige pris.
- Opgavens kompleksitet – Er der særlige udfordringer eller komplikationer ved opgaven, kan det få prisen til at stige. Jo mere arbejde det kræves at lægge dit nye undertag, jo mere vil taglæggeren tage for at udføre opgaven.
- Taglæggernes priser – De enkelte taglæggere kan og vil ofte tilbyde forskellige priser, og du kan derfor med fordel undersøge markedet grundigt, for på den måde at finde en billigere taglæggere. Husk dog at det ikke må ske på bekostning af kvalitet, da et undertag tjener et meget afgørende formål.
Vi gør opmærksom på at ovenstående priser er vejledende, og at de ikke kan sige noget konkret om, hvad prisen vil være på lige netop dit nye undertag. For at få en konkret pris på et nyt undertag, er det nemmest at få en taglægger til at tage et kig på opgaven, med henblik på at få taglæggeren til at komme med en pris på opgaven.
På 3byggetilbud.dk kan du hurtigt og nemt få tre gratis tilbud med pris på et nyt undertag, helt uden selv at skulle bruge tid på det opsøgende arbejde. Du indsender blot en beskrivelse af din opgave, og så modtager du på kun tre dage, tre gratis tilbud med pris på et nyt undertag.
Få 3 gratis tilbud på 3byggetilbud.dk
Hvad er et undertag
Formålet med et undertag er at sikre, at der ikke kommer vand og fugt ind under taget, hvor det kan føre til dyre og omfattende skader. Man kan altså se på et undertag som en slags regnfrakke til huset, der beskytter mod at den indvendige del af huset bliver vådt og fugtig.
Et undertag er egentlig bare et almindeligt tag, der ligger inde under det ‘rigtige’ tag – altså det tag man ser på udefra. Det er ikke alle typer af tagbelægninger der kræver et undertag, da mange typer af tagbelægninger anses for at være helt vandfaste i sig selv. Det er dog anbefalet at der til enhver tid også lægges et undertag, for at opnå den største beskyttelse.
Der findes flere forskellige typer af undertage, som vi vil gennemgå i det følgende. Derudover er det også interessant, at se nærmere på de diffusionsåbne og diffusionstætte undertage.
Typer af undertag
Der findes forskellige typer af undertag som vi i det følgende kort vil gennemgå. De tre typer undertag som vi kort vil gennemgå er de faste undertage, de middelfaste undertage, samt de lette undertage, også kendt som en undertagsdug.
Fast undertag
Et fast undertag er som navnet antyder et undertag der er fast, det vil sige et solidt undertag, og vil som ofte være bygget op med enten OSB- eller krydsfinderplader. Det anbefales som udgangspunkt at der benyttes OSB-plader, da krydsfiner er mere udsat for vand og fugt.
Middelfast undertag
Et middelfast undertag ligner på mange måder et fast undertag, da et middelfast undertag også vil være solidt, samt være belagt med diverse plader. Forskellen på de to er tykkelsen og styrken på de plader der anvendes, og som ikke er af den samme styrke og tykkelse på et middelfast tag. Til et middelfast tag vil der normalvis blive brugt gipsplader, eller tyndere træplader som huntonit og masonit.
Let undertag
Et let undertag adskiller sig forholdsvist meget fra de faste og middelfaste undertage, men vil stadig bevare det samme overordnede formål. Den store forskel er på materialet, da et let undertag vil være lagt med blødere materiale, også kendt som en undertagsdug, der som regel vil være i en form for plastik. De lette undertage, eller undertage, kendes også som banevare undertag.
Diffusionsåbne og diffusionstætte undertag
Om et undertag er diffusionsåbent eller diffusionstæt siger noget om, hvorvidt at fugten der er inde under undertaget, har mulighed for at slippe ud igen gennem undertaget, eller om undertaget vil forhindre fugten i at slippe væk.
Et diffusionsåbent undertag er helt vandtæt, og forhindrer dermed vand og fugt i at trænge ind under taget. Samtidig har et diffusionsåbent undertag den egenskab, at fugt der allerede eksisterer inde under taget, vil have mulighed for at trænge ud gennem undertaget. På den måde forhindres det, at der ophober og samler sig vand og fugt under taget, der ikke kan slippe ud grundet undertaget.
Det er til forskel fra et diffusionstæt undertag, der også er helt vandtæt, men som samtidig forhindrer eksisterende vand og fugt inde under taget, i at slippe væk ud gennem undertaget. Af den årsag anvendes diffusionstætte undertag sjældent i praksis, hvorimod det som regel vil være de diffusionsåbne undertage der anvendes.
Fordele ved et undertag
Fordelene ved et undertag er meget klare og tydelige, da du med et undertag undgår at vand og fugt trænger ind under taget, og ind i huset med omfattende skader til følge. Dermed er et undertag ikke bare fordelagtig, men i mange tilfælde, direkte afgørende for at dit hus kan tjene sin fulde funktion.
Trænger der først vand og fugt ind under tagbelægningen, kan det føre til vand- og fugtskader på både tagkonstruktion, men også på selv huskonstruktionen. Det medfører både et dårligere indeklima, med sundhedsrisiko til følge, især ved tilfælde af svamp, men også til dyre og omfattende renoveringer af huset.
Det er derfor meget vigtigt at være opmærksom på forholdene omkring undertaget på dit hus, da undertaget i mange tilfælde er altafgørende, både for dit indeklima i huset, men også for, at du ikke ender med dyre og omfattende renoveringer. Hvis du har mistanke om skader eller utætheder på dit undertag, bør du derfor reagerer straks på problemerne.
Hvilke typer tagbelægninger kræver et undertag
Det er ikke alle typer tagbelægninger der kræver et undertag, så alt afhængig af typen af din tagbelægning, kan der være forskellige krav til nødvendigheden af et undertag, samt af typen på undertaget.
- Tagpaptag – Det er ikke nødvendigt med et undertag til et tagpaptag, da tagpap er 100% vandfast. Det er dog nødvendigt med et fast underlag, da tagpap skal klæbes fast. Det anbefales at du benytter dig af OSB-plader til dit undertag.
- Eternittag – Det er ikke nødvendigt med et undertag til et eternittag, da eternit er 100% vandfast. Vær dog opmærksom på hældningen af taget, da der eksempelvis ved eternitskifer er krav om undertag, når hældningen på taget når under bestemte grader.
- Tegltag – Tegltag kræver et undertag da de i sig selv ikke er vandfaste. Historisk set har tegltag været tætnet med en understrygning, der fortsat kan påføres for ekstra beskyttelse, i tillæg til et undertag.
- Ståltag – Et ståltag behøver som udgangspunkt ikke et undertag, men de fleste producenter af ståltage anbefaler ikke desto mindre, at du altid lægger et undertag under et ståltag. Det gælder især jo lavere taghældningen bliver.
- Skifertag – Skifer er i sig sig et vandfast materiale, men tagbelægningen af skifertag gør, at taget er meget udsat for slagregn og fygesne. Det kan derfor på det kraftigste anbefales, at der lægges et undertag under et skifertag.
Sådan finder du den bedste taglægger
Når du skal finde en taglægger til at lægge et nyt undertag på dit hus, bør du undersøge markedet for taglæggere grundigt, inden du beslutter dig for at vælge den første og den bedste du finder.
Der kan nemlig være ret stor forskel for de enkelte taglæggere, på alt lige fra priser, kvalitet og meget andet, og det er derfor en god ide at se sig godt for. Benyt med fordel følgende tips, i forbindelse med at du skal finde en taglægger til at lægge et nyt undertag på dit hus:
- Få flere tilbud – Det betaler sig at få flere tilbud fra forskellige taglæggere, da du kan sammenligne de forskellige tilbud på priser og fordele, og på den måde få nemmere ved, at finde det helt rigtige tilbud for dig.
- Undersøg anmeldelser – Inden du accepterer til et tilbud fra en taglægger på et nyt undertag, bør du bruge lidt tid på at undersøge taglæggerens anmeldelser, hvor du kan få indblik i, hvad tidligere kunder har haft af oplevelser med taglæggeren. Det kan være med til at give dig en større sikkerhed, når du skal vælge en taglægger til at lægge et nyt undertag på dit hus.
- Find en taglægger lokalt – Benytter du dig af en taglægger der kommer længere væk fra, vil der være ekstra udgifter forbundet med håndværkerens længere transport. Det er derfor ofte billigere, og som regel mere praktisk, at finde en håndværker i det lokalområde hvor du bor.
Få 3 gratis og uforpligtende tilbud på et nyt undertag
På 3byggetilbud.dk får du hurtigt og nemt tre gratis tilbud på et nyt undertag, og hvor du undgår selv at bruge tid og besvær på det opsøgende arbejde. Du indsender således blot din opgavebeskrivelse, og så vil du på kun tre dage, modtage tre gratis og uforpligtende tilbud på et nyt undertag.
Når du benytter dig af 3byggetilbud.dk vil du derudover opnå flere andre gode fordele, herunder ikke mindst de meget prisvenlige og fordelagtige tilbud du vil modtage. De tre taglæggere du får tilbud fra ved, at de er i hård konkurrence med andre taglæggere, og vil derfor ofte tilbyde lavere priser og andre gode fordele for at vinde din opgave.
Ved at acceptere et tilbud du har modtaget gennem 3byggetilbud.dk, vil du samtidig være økonomisk forsikret mod, at dit nye undertag leveres med fejl og mangler. Der medfølger nemlig en entreprisegaranti, der er din økonomiske garanti for et tilfredsstillende resultat.
Få 3 gratis tilbud på et nyt undertag:
- Beskriv din opgave med nyt undertag
- Send din opgavebeskrivelse ind til 3byggetilbud.dk
- Modtag tre gratis og uforpligtende tilbud på et nyt undertag